Vadelma

Yleistä tietoa

Villivadelman (Rubus idaeus) herkulliset, yksitellen kypsyvät marjat löytyvät Suomen etelä- ja keski­osien lehtometsistä heinäkuun aikana. Runsaskuituisina (noin 6 g/100 g) ja C-vitamiinipitoisina (30–35 mg/100 g) vadelmat tukevat ruoansulatusta ja hillitsevät tulehdusreaktioita vahvojen polyfenoliensa ansiosta. Vadelmien makeus ja pehmeä rakenne soveltuvat niin tuorekäyttöön jälkiruokien ja salaattien koristeena kuin mehuksi ja siirapiksi, ja niiden lehdet kerätään kuivattavaksi teehen, jota on perinteisesti käytetty vatsan ja hormonaalisen tasapainon hoitoon.



Hintatiedot

Metsamarjat.fi ylläpitää hinnastoa tavallisimmista metsämarjoista.


Reseptivinkki – Vadelmamousse

Ainekset (6–8 annosta)

  • 250 g tuoreita vadelmia
  • 3 rkl sokeria
  • 3 liivatelehteä
  • 2 dl kermaa
  • 1 tl sitruunamehua

Valmistus

Valmistele liivate: Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään.

Keitä marjat: Kuumenna vadelmat ja sokeri kattilassa, kunnes marjat hajoavat. Siivilöi sihti läpi ja lisää sitruunamehu.

Sekoita liivate: Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja liuota ne lämpimään marjasoseeseen.

Vatkaa kerma: Vaahdota kerma pehmeäksi.

Yhdistä ja anna jähmettyä: Kääntele marjasose varovasti kerman joukkoon. Annostele laseihin ja jäähdytä vähintään 3 tuntia.