Hilla (lakka)

Yleistä tietoa

Pohjoisten suoalueiden kullankeltaiset hillat eli lakat (Rubus chamaemorus) kypsyvät elokuun alussa, ja ne poikkeavat muista marjoista poimittavuudellaan: pienet marjat nousevat juuri turve­mättäiden pinnalle ja vaativat keruussa tarkkaa silmää. Lakka on C-vitamiinirikkain suomalainen marja, 170–200 mg/100 g, ja sisältää lisäksi karotenoideja, omega-rasvahappoja ja lignaaniyhdisteitä, jotka tukevat ihon ja silmien hyvinvointia. Makean ja hapan arominsa vuoksi lakka sopii erinomaisesti hilloihin, likööreihin sekä jälkiruokien kuten pannacotan ja sorbettien makuvivahteeksi. Kosmetiikassa lakasta saatavia uutteita hyödynnetään sen antioksidanttisten ja suojaavien ominaisuuksien takia.


Hintatiedot

Metsamarjat.fi ylläpitää hinnastoa tavallisimmista metsämarjoista.


Reseptivinkki – Lakkasorbetti

Ainekset (4 annosta)

  • 300 g tuoreita tai pakastettuja lakkoja
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl vettä
  • ½ sitruunan mehu

Valmistus

Valmista siirappi: Kuumenna vesi ja sokeri kattilassa, kunnes sokeri liukenee. Anna jäähtyä.

Soseuta marjat: Soseuta lakat ja sitruunamehu tehosekoittimessa.

Yhdistä ja jäähdytä: Sekoita marjasose ja siirappi. Kaada jäähdytetty seos pakastusastiaan ja sekoita haarukalla tunnin välein, kunnes koostumus on tasaista sorbettia (n. 3 tuntia).