Puolukka

Yleistä tietoa

Puolukka (Vaccinium vitis-idaea) on yksi Suomen tärkeimmistä metsänantimista niin ravintoarvojensa kuin perinteisen käytönkin vuoksi. Yhden sadonkorjuukauden aikana, elokuun puolivälistä lokakuuhun, nämä happamat marjat kerätään kuivahkoilta kangasmetsiltä ja tunturikoivikoista, ja niiden luonnollinen sokerisisältö on 5–7 %. Puolukka sisältää jopa 300–600 mg C-vitamiinia sadassa grammassa marjoja, ja sen flavonoidit tukevat tulehdusvastaisia mekanismeja kehossa sekä edistävät verisuonten joustavuutta. Keräämisen jälkeen puolukat säilyvät erinomaisesti pakastettuina tai kuivattuina, ja ne muuntuvat hilloiksi, hyytelöiksi ja mehuksi, jotka perinteisesti nautitaan riistaruokien kumppaneina tai vaniljajäätelön päälle. Lisäksi puolukasta uutetut ainesosat ovat löytäneet tiensä kosmetiikkaan, jossa niiden kirkastavat ja antioksidanttiset ominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa.


Hintatiedot

Metsamarjat.fi ylläpitää hinnastoa tavallisimmista metsämarjoista.


Reseptivinkki – puolukkasosekeitto

Ainekset (4 annosta)

  • 400 g tuoreita tai pakastettuja puolukoita
  • ½ dl sokeria (tai maun mukaan)
  • 1 l vettä
  • 1 rkl maissitärkkelystä
  • 2 rkl vettä tärkkelyksen liuottamiseen
  • Ripaus suolaa

Valmistus

Keitä puolukat: Kiehauta vesi kattilassa ja lisää puolukat. Anna poreilla miedolla lämmöllä 5 min, kunnes marjat pehmenevät.

Mausta ja siivilöi (valinnainen): Lisää sokeri ja ripaus suolaa, sekoita. Jos haluat sileämpää keittoa, siivilöi seos toiseen kattilaan.

Sekoita tärkkelysliuos: Liuota maissitärkkelys veteen ja kaada keittoon ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen.

Kuumenna ja tarjoile: Anna kiehahtaa vielä 1–2 min, kunnes keitto sakenee. Tarjoa esimerkiksi vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa.