Yleistä tietoa
Rannikkoalueiden hiekkarannoilla elokuun lopusta syyskuulle kypsyvät oranssit tyrnimarjat (Hippophae rhamnoides) ovat todellinen ravintopommi: ne sisältävät jopa 40 mg E-vitamiinia, suuren määrän C-vitamiinia sekä omega-3, -6 ja -7-rasvahappoja, jotka tukevat ihoa, sydän- ja verisuoniterveyttä sekä immuunijärjestelmää. Villinä kasvaessaan tyrni sitoo hiekkaa juuristollaan ja vahvistaa rannikon ekosysteemiä, mutta piikikkäät oksat edellyttävät huolellista keruutekniikkaa. Keittiössä tyrni muuntuu mehuksi ja smoothiepohjaksi, kun taas ulkoiseen käyttöön sen öljyä uutetaan ravintolisiksi ja ihonhoitotuotteiksi, joissa se kirkastaa ihoa ja tukee solujen uusiutumista.
Hintatiedot
Metsamarjat.fi ylläpitää hinnastoa tavallisimmista metsämarjoista.
Reseptivinkki – Tyrnimehu
Ainekset (n. 4 dl)
- 300 g tuoreita tyrnimarjoja
- 1 dl vettä
- 2–3 rkl hunajaa tai omenasiirappia
Valmistus
Soseuta: Purista tyrnit tehosekoittimessa tai survimella veteen.
Siivilöi: Kaada seos siivilän läpi, niin saat kirkkaan mehun.
Makeuta: Lisää hunajaa tai siirappia maun mukaan ja sekoita.
Tarjoile: Tarjoile kylmänä tai sekoita kuohuviiniin virkistäväksi booliksi.